Godam penipuan dan serangan musibah yang melanda bitcoin pada 2017 - Menjadi kaya dengan kaedah ini dan sekarang saya mendapat lebih dari 50,000 RM sebulan.
More information
Leman Naha
07.01. 2018 17:03  | 

Hard fork? Soft fork? ICO?

Dihujani dengan pelbagai istilah teknikal yang asing pada tahun 2017, pengguna dalam sektor blockchain seringkali menjadi sasaran utama penggodam dan penjenayah. Namun, bukan kesemua godam dan penipuan dicipta serupa antara satu sama lain kerana sebahagian mendapat lebih perhatian disebabkan oleh saiz serangan dan impak yang diberikan manakala sebahagian lagi memperkatakan tentang prestasi semasa teknologi blockchain itu sendiri dan industrinya.

Walau bagaimanapun, insiden tersebut adalah lebih besar daripada yang disangka. Daripada sekecil-kecil penggodaman dompet, ICO yang diragui dan pepijat dalam kod perisian, pelabur telah kehilangan berjuta wang dengan kerugian hampir $490 juta daripada insiden-insiden berikut.

Sehingga kini, tiada seorangpun dalang jenayah ini berjaya ditangkap mahupun dikesan dan menjadi satu persoalan yang nyata tentang status kehilangan wang, sama ada akan dijumpai semula dan pembayaran semula akan diberi sebagai ganti rugi.

1. Godam CoinDash ICO

Permulaan CoinDash untuk pembayaran dan penghantaran telah melancarkan kempen ICO pada awal musim panas lalu tetapi perlu dihentikan serta merta apabila alamat Ethereum mereka telah terjejas.

Mereka telah berjaya mendapat sebanyak $7.3 juta sebelum penggodam menukarkan alamat dan menyebabkan dana itu dimasukkan ke dalam akaun pihak yang tidak diketahui. Syarikat itu kemudiannya menghentikan ICO dan berjanji untuk memberikan hadiah token iaitu CDT kepada pihak yang telah cuba untuk menyumbang,

Walaupun syarikat itu telah mengeluarkan kenyataan bahawa dana yang diberikan itu tidak sah, sesetengah pelabur masih memberikan sokongan dengan menyumbang kepada alamat yang telah digodam sekaligus meningkatkan jumlah dana $7 juta kepada $10 juta pada masa itu.

2.Pencerobohan Dompet Parity

Ia adalah tahun yang sangat mencabar bagi sebuah penyedia servis dompet matawang kripto, Parity yang mengalami kerugian besar daripada kes pencerobohan dompet mereka.

Isu tersebut bermula pada bulan Julai apabila syarikat yang diasaskan di UK menemui satu kelemahan pada perisian dompet versi 1.5 dan menyebabkan sekurang-kurangnya 150,000 ethers telah dicuri daripada akaun pengguna.

Pepijat telah ditemui dalam dompet yang membenarkan lebih daripada satu tandatangan dan memberi kesan pada beberapa pendana bagi ICO syarikat. Nilai ether pada masa itu dianggarkan sebanyak $30 juta dan bernilai hampir $105 juta pada pertengahan Disember.

Isu ini dianggap “kritikal” daripada pengumuman yang dibuat oleh CTO syarikat, Gavin Wood bahawa sekurang-kurangnya tiga alamat telah terjejas dan berkata usaha sedang dilakukan untuk mengelakkan lebih kerugian dana.

Tidak lama selepas itu, didapati lebih daripada 70,000 ether telah ditunaikan atau dituntut sekaligus mengesahkan bahawa kerugian tersebut adalah kerugian kekal.

3. Penipuan Projek Enigma

Kembali pada isu ICO, isu ini tidak hanya terhad kepada masalah alamat yang telah terjejas.

Syarikat permulaan blockchain iaitu Enigma telah menyaksikan laman web, senarai mel dan akaun pentadbiran dalam saluran Slack dikompromi apabila penggodam melancarkan satu pra-pembelian token palsu pada bulan Ogos dan berjaya memperdaya pelabur-pelabur berpotensi lebih 1,500 ether.

Akaun yang telah dirampas tersebut menjanjikan pulangan pelaburan dan menyamar sebagai operator sebenar untuk projek tersebut dan berjaya meyakinkan pengguna untuk menderma kepada laman web yang telah dikompromi tanpa mengesyaki apa-apa.

Walaupun pihak Enigma berjaya untuk mendapatkan semula akaun syarikat mereka, dompet ether yang digunakan oleh penggodam telah dikosongkan dan dana tersebut tidak dapat dituntut semula.

4. Pembekuan Dompet Parity

Barangkali insiden keselamatan terbesar ini adalah lain daripada yang lain kerana ia hanya berlaku tanpa sebarang bantuan atau penglibatan pihak yang berniat jahat.

Terjadi secara tiba-tiba pada bulan November, Parity telah menjumpai satu pepijat dalam kod perisiannya secara tidak sengaja. Pepijat ini telah membekukan lebih $275 juta ether dalam dompet sekaligus menjadi insiden kedua terbesar 2017.

Salah satu klien terbesar menggunakan ethereum, kesilapan tersebut telah disiasat pada kompenen struktur utama rangkaiannya dan mendorong sebahagian orang untuk meragui offering syarikat dan terus untuk mengkritik Ethereum.

Dalam kemaskini seterusnya, pihak pemaju telah mengembalikan dana tersebut dan menuntut pengguna Ethereum untuk menaiktaraf perisian mereka.

5. Godam Token Tether

Dalam satu insiden terkenal sebagai satu kontroversi yang tidak diselesaikan, lebih $30 juta telah dicuri daripada Tether, satu matawang kripto yang disandarkan pada US dollar pada akhir bulan November.

Tether mendakwa sebanyak $31 juta nilai token telah diambil daripada simpanan mereka dan dipindahkan ke alamat bitcoin yang tidak dikenali pada ketika itu.

Tiada satu ketika dalam ekonomi matawang kripto kecuali godam ini adalah releven dalam menyokong segala kritikan terhadap syarikat Tether dan mendorong penelitian dibuat dalam bentuk blog dan pendedahan berita.

Syarikat tersebut kemudiannya telah menyenaraihitamkan semua token yang telah dicuri melalui satu kemaskini pada protokol Omni, asas blockchain tersebut. Walau bagaimanapun, Tether masih dipertikaikan daripada pertuduhan kerana insiden tersebut memainkan peranan yang besar.

6. Penipuan Bitcoin Gold

Percabangan adalah sesuatu yang mengelirukan? Begitu juga penipu dan orang-orang yang ingin menukarkan token yang mereka terima hasil pencabangan kepada wang tunai telah terbukti sebagai mangsa yang mudah tertipu.

Sejurus selepas pelancaran percabangan bitcoin yang dikenali sebagai bitcoin gold, beberapa pengguna bitcoin telah mendapati dompet matawang kripto mereka menjadi kosong setelah menggunakan satu servis yang kelihatan seperti disokong oleh kumpulan pembangunan projek tersebut.

Diperkenalkan sebagai satu cara untuk mengesahkan sama ada pengguna tersebut layak untuk mendapat dana bitcoin (secara percuma kepada pemilik bitcoin), operator laman web tersebut telah bertindak mencuri lebih $3 juta dalam bentuk Bitcoin, Bitcoin Gold, Ethereum dan Litecoin.

Kumpulan pembangunan Bitcoin Gold membuat dakwaan yang mereka tidak mempunyai sebarang hubungan formal dengan pemaju laman web, menyatakan mereka hanya menawarkan untuk membina satu servis memeriksa dompet dan menjadikannya kod mereka sebagai satu kod rujukan terbuka. Laman pemaju asalnya mengatakan yang laman mereka telah digodam namun kemudiannya memadamkan akaun GitHub dan tidak respon kepada pengguna dalam saluran percabangan Slack mereka.

Kesimpulannya, ini adalah satu lagi kes mengenai pengguna yang terpedaya dengan janji dana percuma.

7. Pencerobohan Pasaran NiceHash

Dan syarikat yang sudah bertapak dalam dunia matawang kripto juga tidak terlepas daripada serangan.

Kesnya adalah pasaran penempaan bitcoin NiceHash yang terkenal sebagai pasaran untuk kuasa penempaan, dilaporkan telah digodam pada awal Disember dan mengesahkan bahawa lebih 4,700 bitcoin telah dicuri. Pada masa itu, ia dianggarkan bernilai lebih $78 juta.

Pendedahan berikut mengatakan bahawa sebuah komputer pekerja telah terjejas dan memberi laluan kepada penjenayah untuk mengakses sistem pasaran dan mengeluarkan bitcoin daripada akaun syarikat.

CEO NiceHash Marko Kobal kemudiannya mengumumkan bahawa kumpulan beliau sedang mencuba untuk menentukan kaedah godam yang telah digunakan namun akan mengambil sedikit masa.

Mulakan sekarang - Hidup ini terlalu singkat untuk miskin. pencerobohan akaun, godam, enigma, nicehash, dompet parity, matawang kripto, blockchain, bitcoin
Start now

Mendapat wang dalam tiga langkah mudah!

Kaedah saya tidak boleh digunakan di semua tempat. Kebanyakan bank dan pedagang tidak tahu tentang kaedah ini. Walaupun mereka mengetahuinya, mereka tidak akan memberitahu kepada orang kebanyakan dalam apa jua situasi. Disebabkan itu penting untuk memilih broker berlesen yang dipercayai dan membenarkan anda untuk mengaut keuntungan. Di sini adalah dua broker kegemaran saya. Daftar pada salah satu daripadanya - atau kedua-duanya sekali. Kedua mereka menawarkan khidmat nasihat, tutorial video dan penasihat perseorangan - secara percuma.

Cuba strategi menggunakan versi demo:

  Binomo

Tiburo Corporation Ltd
Broker moden dengan deposit minimum yang rendah
Tip pantas: Broker ini membenarkan dagangan tanpa henti termasuk pada hujung minggu dengan dagangan bermula dari serendah $1
Deposit minima: $10
 

  Make Money Robot

Robot asas yang membolehkan anda untuk berdagang opsyen binari secara automatik walaupun anda orang baru
Tip pantas: Saya syorkan untuk berdagang pasangan mata wang, contohnya EUR/USD atau CNY/USD.
Deposit minima: $200
 
 


  Zaini S. (2001:e68:5447:3c0a:c4b5:625b:d56) menulis

FB atau Whatsapp Grup Utk Olymp Trade

Ada tak siapa2 tahu grup FB atau wassap yang bagus utk kita discuss pasal trading dan juga broker Olymptrade ni ?

  Ninaossen (2402:1980:183:2c86:8cfb:c644:32c) menulis

Bagaimana erk?    Oleh sy sendiri

Bagaimana erk awk blh jadi kaya dn tanpa modal sy masih x fhm n sy juga mahu jafi kaya...tapi semua perkara sy nak buat semua memerlukan modal...dari dulu sampai skrg x berjaya2

  dafisdra qaliff (183.171.116.*) menulis

dapatkan wang dalam masa 24 jam    tiada

saya mohon pihak tuan kongsikn dengansaya tentang cara mendapatkan qang dlam masa 24 jam. saya berminat untuk mengetahui nya.

  muaz abdullah (115.164.52.*) menulis

Tidak tahu jln.nakbelajar.kerja seorang security.

  Byrnes (91.201.140.*) menulis

Olymp trade memang platform trading yg meyakinkan.    2

Olymp trade memang platform trading yg meyakinkan. Dulu gw download versi mobilenya di iphone 4 lawas gw sekedar iseng doang. Mana hapenya udah lola pula. N kerjanya memang seperti jarum jam, ngga beratin sistem sama sekali. Ada banyak fasilitas buat klien juga. Platform web yg nyaman, banyak perangkat trading, tim bantuan yg cekatan. Mereka ngejawab semua, bahkan pertanyaan konyol, cepet banget. Penarikan dana cuma butuh waktu sehari sesuai ketentuan, tapi kalo gw cuma butuh sejam. Kenapa susah banget ya cari info tetnang bonus? Kan bisa langsung diposting pake huruf gede2 di halaman utama.

  Philipp (179.61.131.*) menulis

Buat mereka yg mau mulai trading, olymp trade

Buat mereka yg mau mulai trading, Olymptrade itu platform yg benar2 cocok. Modal di sini kecil, cuma 10 dolar. Apalagi mrk tawarin banyak promosi dan deposit minim banget. Kamu bisa pake akun demo selama yg kamu mau supaya terbiasa sama antar mukanya n nyoba praktek juga. Ada banyak materi pelatihan n webminar. Semua kemudahan trading cuma dengan satu klik aja. Bahkan newbie ada peluang untuk profit di olymp kalo mereka trading dengan pertimbangan dan tenang, itu yg penting. Penarikan dana juga cepat. Proses verifikasi memang mengganggu, tapi ini gangguan yg ngga bisa dihindari n harus dijalani.

  Nicia (5.231.80.*) menulis

platform trading

Aku suka platform trading mereka karena kita bisa analisis aset di situ. Buka aja beberapa window, misalnya buat window pertama waktu pendek, trus di windw kedua waktu yg lebih panjang. Trus pasang dah indikatornya (beda orang pastinya punya indikator favorit sendiri), analisis pasarnya gimana trus tradinglah. Ada indikator namanya "market mood", nah itu kalo bisa jangan dipake. Bikin sell waktu 90% publik buy n bikin sebaliknya.

  hjmdkassim samat (60.50.141.*) menulis

crypto option    whatsat 0139300300

1, tuan berurusan dgn broker mana?
2,olytrend bagus atau tidak.
3.Jika ada untung berapa lama cleam di credit ke akaun kita.
4.berapa RM mula tuan berdagang.
5. indicator apa yang tuan guna dan macamana nak dapat.

  Habsah Othman (115.164.185.*) menulis

Cara bayaran

Macam mana cara nak buat bayaran dan cara nk kluarkan duitnya. Adakah melalui bank.

  MUHAMMAD HARIZ AMZAR BIN HARIONMI (123.136.107.*) menulis

-    -

Bagaimanakah untuk saya menjafi kaya dan pendapatan yang sangat banyak ? Kamu boleh ajarkan saya.

Semua komen (pada laman baru)
 
 
 

 Tambah komen baru!

Tanya sesuatu atau berkongsi pengalaman
Anda akan menerima arahan yang terperinci ke e-mel anda.