Apa itu fork dan apakah kesannya terhadap pasaran - Menjadi kaya dengan kaedah ini dan sekarang saya mendapat lebih dari 50,000 RM sebulan.
More information
Leman Naha
09.12. 2017 21:56  | 

Masih ramai pelabur kripto yang tertanya-tanya apa itu ‘fork’. Dan mereka juga masih tertanya-tanya apakah kesannya terhadap matawang digital seperti Bitcoin atau Ethereum.

Mari kita lihat apa itu ‘fork’ dan kesannya terhadap pasaran.

’Fork’ Bitcoin

Pertama sekali, ’fork’ merupakan satu perubahan dalam perisian matawang digital yang membawa kepada penciptaan dua versi blockchain yang berlainan tetapi berkongsi sejarah yang sama.

Terdapat dua cara berlakunya percabangan iaitu ‘hard fork’ atau ‘soft fork’. Pembahagian ini akan menjadi sama ada suatu yang tetap dan menghasilkan dua matawang digital yang berlainan ataupun hanya untuk sementara waktu iaitu beberapa minit sahaja.

Salah satu kes ‘hard fork’ yang paling terkenal adalah satu percabangan yang membawa kepada pembentukan Bitcoin Cash (BCH), satu peristiwa penting dan bersejarah yang menyebabkan satu perbincangan hangat dalam komuniti kripto.

Sesiapa yang memiliki Bitcoin (BTC) sebelum percabangan berlaku akan memiliki jumlah Bitcoin Cash (BCH) yang sama sejurus selepas percabangan tanpa perlu untuk membelinya.

Bagi kebanyakan orang yang tidak bersifat teknikal dalam perkara ini akan mendapati ia sesuatu yang mengejutkan tanpa mengetahui yang ‘hard fork’ ini adalah disengajakan. Tetapi isu yang timbul adalah apabila Bitcoin Cash mula untuk memperlekehkan kuasa sejarah Bitcoin dengan cuba untuk meyakinkan bahawa BCH adalah lebih baik dalam mewakili nilai sebenar matawang yang dicipta oleh Satoshi Nakamoto.

Perdebatan ini masih berterusan. Terdapat dua belah pihak iaitu penyokong BTC sebelum percabangan itu berlaku dan penyokong Bitcoin Cash, yang menyatakan bahawa ‘hard fork‘ itu sangat penting untuk mencipta sistem pembayaran global kerana jumlah transaksi yang terlampau banyak dalam BTC telah menyebabkan ledakan dalam pasaran sekaligus meningkatkan waktu menunggu untuk transaksi tersebut dan kenaikan caj yang berkaitan.

Kami masih tidak tahu versi Bitcoin mana yang akan menang, namun terdapat juga kemungkinan yang ‘hard fork‘ ini akan mencipta matawang digital berbeza dengan tujuan berlainan.

Ia adalah tidak mustahil. Seperti contoh, Bitcoin (BTC) bertahan sebagai satu simpanan untuk nilai manakala Bitcoin Cash boleh digunakan untuk pembayaran pada masa akan datang.

Bitcoin Cash bukanlah satu-satunya matawang yang tercipta hasil percabangan daripada BTC malahan terdapat beberapa versi Bitcoin juga terhasil seperti Bitcoin Gold, Bitcoin Platinum dan lain-lain.

Pembahagian-pembahagian ini kelihatan lebih sebagai percubaan untuk mencuri nama dan jenama Bitcoin untuk meningkatkan harga dan nilai matawang-matawang tersebut tetapi tidak memberi nilai sebenar kepada pasaran. Bitcoin Cash merupakan percabangan di mana pada masa itu rangkaian Bitcoin sedang mengalami satu kesesakan (masa yang lama untuk transaksi, caj tinggi) sekaligus memberikan ia satu nilai dan dijadikan sebagai medium pembayaran. Tetapi semua percabangan lain hanyalah satu percubaan untuk menggunakan nama Bitcoin kerana semua orang boleh mencipta Bitcoin versi baharu daripada kod sumber terbuka dan tidak mempunyai sebarang nilai.

Fork Ethereum

Bagi kes Ethereum (ETH) pula, satu percabangan yang paling terkenal adalah percabangan yang membawa kepada penciptaan Ethereum Classic, berikutan peristiwa penggodaman oleh DAO iaitu satu organisasi tanpa nama yang terhasil daripada asas kontrak pintar Ethereum.

Komuniti Ethereum amat terkesan dengan peristiwa tersebut dan semasa dalam proses untuk membuat keputusan ‘hard fork’ juga telah menyebabkan perbalahan warganya.

Akhirnya, ‘hard fork‘ telah diundi oleh majoriti daripada pedagang yang mempunyai ether pada waktu tersebut bagi mengelakkan lebih kerosakan dan menyumbang kepada penghasilan Ethereum Classic pada 20 Julai 2016.

Mulakan sekarang - Hidup ini terlalu singkat untuk miskin. ethereum, bitcoin, fork bitcoin, hard fork, soft fork, bitcoin cash, Ethereum classic
Start now

Mendapat wang dalam tiga langkah mudah!

Kaedah saya tidak boleh digunakan di semua tempat. Kebanyakan bank dan pedagang tidak tahu tentang kaedah ini. Walaupun mereka mengetahuinya, mereka tidak akan memberitahu kepada orang kebanyakan dalam apa jua situasi. Disebabkan itu penting untuk memilih broker berlesen yang dipercayai dan membenarkan anda untuk mengaut keuntungan. Di sini adalah dua broker kegemaran saya. Daftar pada salah satu daripadanya - atau kedua-duanya sekali. Kedua mereka menawarkan khidmat nasihat, tutorial video dan penasihat perseorangan - secara percuma.

Cuba strategi menggunakan versi demo:

  Binomo

Tiburo Corporation Ltd
Broker moden dengan deposit minimum yang rendah
Tip pantas: Broker ini membenarkan dagangan tanpa henti termasuk pada hujung minggu dengan dagangan bermula dari serendah $1
Deposit minima: $10
 

  Make Money Robot

Robot asas yang membolehkan anda untuk berdagang opsyen binari secara automatik walaupun anda orang baru
Tip pantas: Saya syorkan untuk berdagang pasangan mata wang, contohnya EUR/USD atau CNY/USD.
Deposit minima: $200
 
 


  Zaini S. (2001:e68:5447:3c0a:c4b5:625b:d56) menulis

FB atau Whatsapp Grup Utk Olymp Trade

Ada tak siapa2 tahu grup FB atau wassap yang bagus utk kita discuss pasal trading dan juga broker Olymptrade ni ?

  Ninaossen (2402:1980:183:2c86:8cfb:c644:32c) menulis

Bagaimana erk?    Oleh sy sendiri

Bagaimana erk awk blh jadi kaya dn tanpa modal sy masih x fhm n sy juga mahu jafi kaya...tapi semua perkara sy nak buat semua memerlukan modal...dari dulu sampai skrg x berjaya2

  dafisdra qaliff (183.171.116.*) menulis

dapatkan wang dalam masa 24 jam    tiada

saya mohon pihak tuan kongsikn dengansaya tentang cara mendapatkan qang dlam masa 24 jam. saya berminat untuk mengetahui nya.

  muaz abdullah (115.164.52.*) menulis

Tidak tahu jln.nakbelajar.kerja seorang security.

  Byrnes (91.201.140.*) menulis

Olymp trade memang platform trading yg meyakinkan.    2

Olymp trade memang platform trading yg meyakinkan. Dulu gw download versi mobilenya di iphone 4 lawas gw sekedar iseng doang. Mana hapenya udah lola pula. N kerjanya memang seperti jarum jam, ngga beratin sistem sama sekali. Ada banyak fasilitas buat klien juga. Platform web yg nyaman, banyak perangkat trading, tim bantuan yg cekatan. Mereka ngejawab semua, bahkan pertanyaan konyol, cepet banget. Penarikan dana cuma butuh waktu sehari sesuai ketentuan, tapi kalo gw cuma butuh sejam. Kenapa susah banget ya cari info tetnang bonus? Kan bisa langsung diposting pake huruf gede2 di halaman utama.

  Philipp (179.61.131.*) menulis

Buat mereka yg mau mulai trading, olymp trade

Buat mereka yg mau mulai trading, Olymptrade itu platform yg benar2 cocok. Modal di sini kecil, cuma 10 dolar. Apalagi mrk tawarin banyak promosi dan deposit minim banget. Kamu bisa pake akun demo selama yg kamu mau supaya terbiasa sama antar mukanya n nyoba praktek juga. Ada banyak materi pelatihan n webminar. Semua kemudahan trading cuma dengan satu klik aja. Bahkan newbie ada peluang untuk profit di olymp kalo mereka trading dengan pertimbangan dan tenang, itu yg penting. Penarikan dana juga cepat. Proses verifikasi memang mengganggu, tapi ini gangguan yg ngga bisa dihindari n harus dijalani.

  Nicia (5.231.80.*) menulis

platform trading

Aku suka platform trading mereka karena kita bisa analisis aset di situ. Buka aja beberapa window, misalnya buat window pertama waktu pendek, trus di windw kedua waktu yg lebih panjang. Trus pasang dah indikatornya (beda orang pastinya punya indikator favorit sendiri), analisis pasarnya gimana trus tradinglah. Ada indikator namanya "market mood", nah itu kalo bisa jangan dipake. Bikin sell waktu 90% publik buy n bikin sebaliknya.

  hjmdkassim samat (60.50.141.*) menulis

crypto option    whatsat 0139300300

1, tuan berurusan dgn broker mana?
2,olytrend bagus atau tidak.
3.Jika ada untung berapa lama cleam di credit ke akaun kita.
4.berapa RM mula tuan berdagang.
5. indicator apa yang tuan guna dan macamana nak dapat.

  Habsah Othman (115.164.185.*) menulis

Cara bayaran

Macam mana cara nak buat bayaran dan cara nk kluarkan duitnya. Adakah melalui bank.

  MUHAMMAD HARIZ AMZAR BIN HARIONMI (123.136.107.*) menulis

-    -

Bagaimanakah untuk saya menjafi kaya dan pendapatan yang sangat banyak ? Kamu boleh ajarkan saya.

Semua komen (pada laman baru)
 
 
 

 Tambah komen baru!

Tanya sesuatu atau berkongsi pengalaman
Anda akan menerima arahan yang terperinci ke e-mel anda.