Apakah batang lilin? - Menjadi kaya dengan kaedah ini dan sekarang saya mendapat lebih dari 50,000 RM sebulan.
More information
Leman Naha

Strategi Batang Lilin

Strategi batang lilin adalah satu daripada kaedah perdagangan CFD paling terkenal. Jika anda memahami batang lilin, anda boleh mencari peluang perdagangan dalam mana-mana persekitaran pasaran, dan anda akan sentiasa dapat berdagang CFD.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan bagaimana untuk melaksanakan strategi batang lilin dengan CFD. Secara terperinci, kami akan menjawab soalan-soalan ini:

Candlestick method
 • Apakah batang lilin?
 • Bagaimana saya boleh menggunakan batang lilin untuk berdagang CFD?

Apakah batang lilin?

Batang lilin adalah cara untuk membantu pelabur jangka-masa pendek mendapatkan peluang perdagangan yang menguntungkan. Cara ini adalah perlu kerana, untuk mendapatkan peluang perdagangan yang menguntungkan, pertama sekali anda perlu mengetahui apa yang sedang berlaku dengan aset. Dalam pelaburan jangka masa panjang, anda boleh melihat perkara seperti pendapatan syarikat atau potensi masa hadapannya, tetapi untuk perdagangan jangka masa pendek dengan CFD, maklumat ini tidak berguna.

Walaupun anda mengetahui bahawa BMW mempunyai produk yang hebat berbanding Renault, pengetahuan ini hanya membantu sedikit untuk meramal sama ada saham BMW akan naik atau jatuh dalam jam berikutnya. Akan ada beberapa hari apabila saham BMW ditutup lebih rendah, sekalipun mereka mencatatkan rekod setiap suku tahun, contohnya apabila pasaran keseluruhan jatuh atau apabila terdapat berita buruk daripada pembuat kereta lain. Dalam krisis ekonomi, harga saham kebanyakan syarikat akan jatuh, walaupun syarikat itu melakukan yang terbaik.

Satu-satunya cara untuk mengetahui apa yang sedang berlaku dalam pasaran dalam jangka masa yang pendek adalah analisis teknikal, dan batang lilin adalah salah satu daripada alatan paling penting bagi analisis teknikal.

Analisis teknikal adalah berdasarkan andaian mudah. Satu-satunya faktor mengapa harga aset naik atau turun dalam tempoh yang singkat adalah hubungan antara bekalan dan permintaan. Adalah mustahil untuk mengetahui dari mana bekalan dan permintaan ini datang, dan adalah mustahil untuk memahami mengapa para pedagang kini membeli atau menjual, tetapi adalah mungkin untuk memahami bahawa mereka sedang membeli atau menjual dan sama ada bekalan melebihi permintaan atau sebaliknya. Pengetahuan ini sudah cukup untuk mendapatkan CFD.

 • Apabila bekalan melebihi permintaan, anda tahu bahawa harga akan jatuh. Oleh sebab itu, ia adalah idea yang baik untuk melabur dalam harga yang sedang jatuh.
 • Apabila permintaan melebihi bekalan, anda tahu bahawa harga akan naik. Oleh sebab itu, ia adalah idea yang baik untuk melabur dalam harga yang sedang naik.

Analisis teknikal mengalihkan tumpuan daripada mengapa sesuatu kejadian berlaku kepada apa yang sedang berlaku. Selagi anda tahu pasaran akan naik atau jatuh, anda tidak perlu tahu mengapa ia naik atau jatuh.

Carta batang lilin adalah salah satu daripada alatan analisis teknikal paling penting. Carta batang lilin adalah satu bentuk penggambaran pergerakan harga aset, inilah sebabnya mengapa ia adalah alatan penting untuk penganalisis teknikal.

Berbanding dengan carta garisan yang diketahui oleh kebanyakan pedagang daripada surat khabar, carta batang lilin mempunyai satu kelebihan utama: ia memberikan anda semua pergerakan pasaran aset. Carta garisan hanya menggunakan satu harga dalam satu tempoh masa.

Untuk memahami perbezaan ini, fikirkan tentang had carta garisan. Apabila anda melihat pada pergerakan pasaran satu hari, satu bulan atau satu tahun, carta garisan tidak dapat memaparkan setiap pergerakan pasaran – carta itu tidak begitu terperinci. Oleh sebab itu, carta garisan menggabungkan data dalam beberapa tempoh dan memaparkan hanya satu harga pada setiap tempoh, biasanya harga penutup. Carta garisan tidak mengabaikan semua harga lain, dan itu adalah kesilapan yang ketara.

Cara garisan tidak menunjukkan kebanyakan maklumat yang diperlukan oleh penganalisis teknikal untuk memahami apa yang sedang berlaku. Pertimbangkan kedua-dua contoh ini:

 • Contoh 1: Satu tempoh dibuka pada harga $100, kekal pada harga ini tanpa aktiviti yang banyak, kemudian ditutup pada harga $100. Tempoh seterusnya juga dibuka pada $100. Dalam carta garisan, pergerakan pasaran ini akan mengakibatkan garisan mendatar di antara kedua-dua tempoh tersebut.
 • Contoh 2: Satu tempoh dibuka pada harga $100, bergerak ke $102, kemudian jatuh kembali untuk ditutup pada harga $100 semula. Tempoh seterusnya juga dibuka pada $100. Dalam carta garisan, pergerakan pasaran ini akan mengakibatkan garisan mendatar di antara kedua-dua tempoh tersebut.

Dalam kedua-dua kes ini, carta garisan akan memaparkan pergerakan pasaran dalam bentuk yang sama – garisan mendatar. Penganalisis teknikal akan membuat kesimpulan yang sama, walaupun persekitaran kedua-dua pasaran pada dasarnya adalah berbeza dan sepatutnya didagangkan secara berbeza.

Carta lilin boleh menyelesaikan masalah ini. Carta lilin boleh memadatkan semua maklumat ini bagi tempoh masa tertentu ke dalam satu batang lilin. Ini membolehkan anda mendapatkan semua maklumat penting yang anda perlukan dengan lebih pantas berbanding carta harga yang biasa dan mendapatkan lebih banyak maklumat, yang boleh anda gunakan untuk strategi lilin anda sendiri.

Carta lilin adalah padat, maklumat yang boleh dicapai dengan pantas membantu anda menjalankan strategi-strategi tertentu yang tidak dibenarkan oleh carta harga biasa.

Setiap carta lilin mewakili pergerakan harga bagi jeda masa tertentu dari beberapa saat hinggalah ke hari dan terdiri daripada badan dan sumbu.

 • Badan mewakili harga buka dan tutup aset dalam tempoh masa yang tertentu. Jika harga tutup lebih tinggi berbanding harga buka, badan ini kebiasaannya berwarna putih, dan batang lilin tergolong sebagai bulis. Jika harga tutup lebih rendah berbanding harga buka, warna badan kebiasaannya adalah hitam, dan batang lilin tergolong sebagai bearis.
 • Sumbu adalah sambungan lebih kecil dalam kedua-dua arah badan dan mewakili pergerakan harga maksimum dalam tempoh masa tertentu.

Kadangkala, warna badan ditukar dengan warna merah dan hijau, tona kelabu, atau warna-warna lain. Jangan keliru, skema warna ini berfungsi dalam cara yang sama: terdapat satu warna untuk bahagian atas batang lilin dan satu warna untuk bahagian bawah batang lilin, dan anda seharusnya dapat memahami warna yang mewakili arahnya.

Apakah batang lilin yang boleh menjadi asas untuk strategi lilin saya?

Batang lilin adalah sesuai untuk penganalisis teknikal kerana bentuk uniknya mencipta corak dan formasi. Formasi-formasi ini boleh terdiri daripada satu batang lilin tunggal dengan bentuk yang istimewa atau lebih banyak batang lilin yang mencipta corak tertentu. Pedagang yang berkemahiran boleh menggunakan formasi ini untuk meramal pergerakan harga pada masa hadapan. Pedagang yang berkemahiran biasanya boleh memahami ke mana pergerakan pasaran seterusnya setelah melihat sekali imbas pada carta harga.

Terdapat terlalu banyak formasi batang lilin untuk dihuraikan di dalam satu artikel. Kami akan memfokuskan pada gambaran ringkas di sini.

Batang lilin dikelaskan kepada dua kategori utama:

 • Terdapat formasi batang lilin yang ringkas, terdiri daripada satu batang lilin tunggal sahaja, dan
 • Formasi batang lilin yang kompleks yang terdiri daripada lebih banyak batang lilin.

Untuk menjelaskan dengan lebih lanjut, kami akan menunjukkan contoh bagi setiap satu di sini dan menerangkan secara terperinci dalam artikel yang khusus.

Contoh formasi batang lilin yang ringkas: lilin besar

Lilin Besar adalah contoh formasi yang dicipta oleh satu batang lilin tunggal. Lilin besar disifatkan oleh badan yang sangat besar bahawa buka dan tutup sangat hampir dengan tinggi dan rendah maksimum bagi tempoh masa. Jika batang lilin berwarna putih, dalam kata lain dalam arah bulis, ini kebiasaannya menandakan permulaan pergerakan bulis yang lebih panjang. Jika batang lilin berwarna hitam, ini biasanya menandakan permulaan pergerakan bearis yang lebih panjang.

Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk membeli opsyen dalam arah lilin dan meramal pergerakan harga lanjut dalam arah ini. Jenis opsyen yang anda perlu gunakan pada skala masa carta anda. Pada skala masa yang lebih kecil, anda perlu menggunakan opsyen dengan masa luput yang lebih pendek, opsyen 30 saat atau 60 saat, misalnya, jika skala masa anda adalah satu minit atau kurang. Semakin besar skala masa anda, semakin banyak jenis opsyen yang boleh anda gunakan. Sebagai contoh, semasa anda berdagang pada skala masa jam, anda boleh menggunakan opsyen High atau Low dan Touch.

Contoh formasi batang lilin kompleks: formasi 3-kaedah

Satu contoh bagi formasi batang lilin yang lebih kompleks adalah Formasi 3-Kaedah. Formasi 3-Kaedah dibina pada Lilin Besar. Berbanding satu Lilin Besar, ia terdiri daripada Lilin Besar diikuti oleh sebilangan batang lilin kecil dimasukkan dalam lingkungan Lilin Besar, tetapi dalam arah bertentangan.

Formasi ini dilengkapkan oleh Lilin Besar lain di bahagian hujung yang keluar dari Lilin Besar yang pertama. Pergerakan ini juga meramalkan pergerakan harga dalam arah Lilin Besar.

Apabila anda cuba mengenalpasti beberapa formasi batang lilin, dagangan anda boleh mendapat manfaat. Ia membolehkan anda mengelak dagangan yang buruk yang mungkin anda lakukan dan mencari peluang-peluang baru untuk menjana keuntungan.

Contoh formasi batang lilin sangat kompleks: Formasi bahu-kepala-bahu

Formasi bahu-kepala-bahu adalah formasi batang lilin yang meletakkan 50 batang lilin atau lebih dengan mudah. Ia adalah contoh corak berbalik, yang boleh memberitahu anda apabila dagangan berakhir. Lawan bagi corak berbalik adalah berterusan yang menandakan trend berkemungkinan untuk bersambung. Buat masa sekarang, mari fokuskan pada formasi bahu-kepala-bahu, anda boleh mendapatkan maklumat tentang corak-corak lain dalam artikel yang berasingan.

Formasi bahu-kepala-bahu menandakan bahawa arah aliran meningkat telah berakhir dan arah aliran menurun telah bermula. Seperti yang dapat dilihat di dalam gambar, pasaran telah meningkat dalam trend untuk seketika tetapi kemudian kehabisan momentum. Pasaran melalui tempoh pengukuhan tetapi gagal untuk mengambil momentum baru. Hasilnya, ia jatuh di bawah arah aliran meningkat yang rendah sebelum ini, mengakhiri arah aliran meningkat secara berkesan dan memulakan arah aliran menurun.

Pertukaran arahan pasaran yang pantas dan muktamad ini mengubah persekitaran pasaran pada dasarnya. Di mana semua tanda sebelum ini menunjukkan kepada peningkatan harga, para pedagang kini perlu menjangkakan penurunan harga. Kesannya, mereka perlu keluar dari kedudukan panjang mereka dan melabur dalam kedudukan pendek, mencipta bekalan tambahan dan mengurangkan permintaan kepada minimum, yang akan mengakibatkan pergerakan menurun yang diperkuatkan.

Pergerakan menurun ini adalah boleh diramal, bermakna, sebagai pedagang CFD, anda boleh mendapat keuntungan daripadanya.

Bagaimana saya boleh berdagang strategi batang lilin dengan CFD?

Untuk berdagang strategi batang lilin dengan CFD, anda mempunyai beberapa pilihan. Dalam perenggan seterusnya, kami akan membimbing anda melalui proses mencipta strategi batang lilin anda sendiri dengan CFD. Proses ini merangkumi tiga langkah:

 • Memilih batang lilin yang tepat,
 • Memilih jenis CFD yang tepat, dan
 • Memilih strategi pengurusan wang yang tepat.

Mari lihat pada setiap strategi ini dengan lebih dekat.

Strategi batang lilin dengan CFD anda sendiri, langkah 1: Memilih batang lilin yang tepat
Langkah pertama anda dalam mencipta strategi batang lilin dengan CFD adalah memilih formasi batang lilin untuk berdagang. Seperti yang telah dihuraikan di atas, anda mempunyai tiga pilihan:

 1. Formasi batang lilin ringkas,
 2. Formasi batang lilin kompleks, dan
 3. Formasi batang lilin sangat kompleks.

Setiap formasi ini mempunyai kelebihan dan keburukan yang tersendiri.

Formasi batang lilin ringkas adalah formasi yang paling biasa. Disebabkan ia hanya memerlukan satu batang lilin, formasi batang lilin ringkas boleh dibentuk dalam sebarang persekitaran pasaran pada bila-bila masa, dan anda sepatutnya boleh mencari pelbagai peluang dagangan berdasarkan formasi ini.

Keburukan formasi batang lilin ringkas adalah jangkaannya hanya sah untuk batang lilin seterusnya dan ia paling tidak boleh dipercayai antara semua formasi batang lilin.

Semasa anda berdagang menggunakan formasi batang lilin ringkas, anda menerima limitasi-limitasi ini. Jika anda tahu apa yang sedang anda lakukan, anda seharusnya masih boleh menjana keuntungan, tetapi hanya peratusan dagangan yang lebih kecil berbanding formasi batang lilin kompleks. Ini bukan satu masalah.

Peratusan kemenangan yang lebih rendah bagi formasi batang lilin ringkas bukanlah kelemahan kerana anda boleh mengatasinya dengan melabur dalam lebih banyak dagangan. Disebabkan formasi batang lilin adalah yang paling biasa di antara semua formasi batang lilin, ia menyediakan anda dengan lebih banyak peluang dagangan berbanding sebarang jenis batang lilin yang lain. Ini menambah peluang lebih daripada mencukupkan semula bagi peratusan kemenangan yang kurang.

Adalah lebih menguntungkan untuk memenangi 70 daripada 100 dagangan berbanding 8 daripada 10 dagangan. Formasi batang lilin ringkas mengeksploitasi hubungan ini dan menyediakan anda potensi pendapatan yang terbesar daripada semua formasi batang lilin. Kelemahan potensi tinggi ini adalah formasi batang lilin ringkas juga mengandungi paling banyak risiko daripada semua formasi batang lilin. Anda mungkin mengalami tempoh kekalahan yang lebih panjang, dan anda perlu menguruskan wang anda dengan baik untuk melaksanakan strategi berdasarkan formasi batang lilin ringkas secara menguntungkan.

Formasi batang lilin yang lebih kompleks menawarkan lebih keselamatan tetapi kurang peluang dagangan. Formasi batang lilin berdasarkan dua batang lilin akan kurang terbentuk berbanding formasi-formasi yang hanya memerlukan satu batang lilin, tetapi disebabkan pasaran mengambil masa yang lebih lama untuk mencipta batang lilin ini, ramalannya adalah lebih boleh dipercayai.

Formasi batang lilin sangat kompleks seperti formasi bahu-kepala-bahu akan membenarkan anda memenangi peratusan tertinggi bagi dagangan anda, tetapi ia jarang berlaku. Selepas formasi bahu-kepala-bahu, pasaran akan sentiasa jatuh, tetapi anda mungkin hanya menjumpai satu formasi bahu-kepala-bahu dalam sepanjang hari dagangan.

Bagi seorang pedagang sebagai anda, adalah penting untuk berteraskan strategi batang lilin anda pada jenis formasi yang sesuai dengan sifat anda. Tiada yang betul atau salah dalam hal ini, dan selagi anda dapat menjana wang setiap bulan, anda telah melakukannya dengan betul.

Strategi batang lilin dengan CFD anda sendiri, langkah 2: memilih jenis CFD yang tepat

Setelah anda menemui formasi batang lilin yang ingin didagangkan dengan strategi anda, anda perlu menentukan bagaimana anda ingin dagangkannya. CFD menawarkan anda pelbagai jenis pilihan untuk membuat ramalan, dan pilihan yang anda pilih akan menentukan sifat strategi anda sebagaimana formasi batang lilin yang anda dagangkan.

CFD menawarkan anda alatan-alatan ini untuk berdagang ramalan yang dijana oleh formasi batang lilin anda:

 • Opsyen high/low,
 • Opsyen one touch, dan
 • Opsyen ladder.

Setiap opsyen ini menawarkan hubungan yang sangat berbeza daripada risiko hinggalah ke ganjaran, dan di dalam opsyen ladder, anda juga boleh mengubah hubungan risiko/ganjaran dengan satu dan jenis CFD yang sama. Untuk memahami hubungan ini dengan lebih baik, mari lihat pada setiap opsyen dan bagaimana anda boleh menggunakannya untuk berdagang strategi batang lilin.

Bagaimana untuk melaksanakan strategi dengan opsyen high/low

Dengan opsyen high/low, anda membuat ramalan paling ringkas bagi semua jenis CFD. Apa yang perlu anda lakukan adalah meramalkan sama ada pasaran akan berdagang lebih tinggi atau lebih rendah berbanding sekarang apabila opsyen anda tamat. Sekiranya satu aset sedang didagangkan pada harga $100 dan anda memilih penamatan selama satu jam, anda boleh meramalkan sama ada pasaran akan berdagang melebihi atau kurang daripada $100 dalam masa satu jam dari sekarang.

Sekiranya ramalan anda dengan opsyen high/low adalah tepat, anda mendapat bayaran sekitar 70 hingga 85 peratus. Ini bermakna, jka anda melabur $50 pada satu dagangan, anda akan mendapat keuntungan sekitar $35 hingga $42.50.

Dengan sistem ini, anda boleh membuat ramalan selamat bagi strategi batang lilin anda. Untuk memenangi dagangan ini, cukup sekadar pasaran bergerak dalam arah yang tepat dengan kenaikan yang paling kecil. Apabila anda berdagang batang lilin yang menandakan arah ke atas, sebagai contoh, opsyen tinggi memaksimumkan peluang anda untuk memenangi dagangan. Sebarang pergerakan dalam arah yang betul adalah mencukupi, dan anda akan mendapat bayaran anda.

Kelemahan menggunakan opsyen high/low untuk berdagang batang lilin adalah ia menawarkan bayaran lebih rendah berbanding hampir semua jenis CFD.

Dengan sifat-sifat ini, opsyen high/low adalah sesuai untuk para pedagang yang lebih menggemari pendekatan perlahan tetapi kukuh untuk berdagang CFD. Memenangi satu atau dua dagangan sukar untuk menjadikan anda kaya, tetapi anda boleh mengelak tempoh kekalahan yang panjang dan memenangi dagangan secara tetap. Para pedagang yang memilih untuk memenangi kebanyakan daripada dagangan mereka juga perlu kekal dengan opsyen high/low.

Opsyen high/low terutamanya mencetuskan kemungkinan apabila dipadankan dengan formasi batang lilin ringkas. Disebabkan formasi batang lilin ringkas menawarkan ramalan yang paling berisiko, opsyen high/low adalah alatan yang ideal untuk mengimbangi risiko ini dan mencipta strategi yang mempunyai risiko yang wajar yang masih akan menguntungkan daripada sebilangan peluang dagangan yang dicipta oleh formasi batang lilin ringkas dan mempunyai potensi pendapatan tinggi.

Seperti yang ditunjukkan oleh kedua-dua contoh ini, menggunakan opsyen high/low untuk berdagang batang lilin boleh menjadi strategi yang sangat menarik. Pendatang baru, terutamanya, akan berasa bahawa strategi yang berdasarkan opsyen high/low adalah lebih mudah dilaksanakan berbanding strategi yang berdasarkan sebarang jenis CFD yang lain.

Bagaimana untuk melaksanakan strategi batang lilin dengan opsyen one touch

Berbanding opsyen high/low, opsyen one touch menawarkan alternatif yang lebih berisiko dengan pulangan yang lebih tinggi. Opsyen one touch membenarkan anda meramal sama ada harga aset akan mencapai harga sasaran tertentu sekurang-kurangnya sekali sebelum opsyen anda berakhir.

Dengan opsyen one touch, anda juga boleh berdagang semua formasi batang lilin yang digunakan bersama opsyen high/low. Secara amnya, menukar kepada opsyen one touch akan mengurangkan peratusan kemenangan anda tetapi meningkatkan pulangan purata anda, dan itulah sebabnya mengapa berdagang formasi batang lilin dengan opsyen one touch merupakan strategi yang sesuai untuk penggemar risiko.

Walau bagaimanapun, terdapat satu perbezaan utama di antara opsyen high/low dan opsyen one touch. Berbeza dengan opsyen high/low, opsyen one touch tidak memerlukan harga kekal pada harga sasaran. Adalah mencukupi jika pasaran mencecah harga sasaran bagi tempoh masa yang paling pendek, dan anda akan memenangi CFD anda.

Perbezaan ini menjadikan opsyen one touch sebagai jenis CFD yang sempurna bagi strategi-strategi batang lilin yang tertentu. Jika anda berdagang salah satu strategi ini, menggunakan opsyen one touch mungkin meningkatkan peratusan kemenangan anda dan pulangan anda. Strategi-strategi tersebut adalah:

 • Para pedagang yang ingin menggunakan sempadan tetap bagi corak berterusan untuk memenangi CFD, sebagai contoh, akan mendapati bahawa opsyen one touch adalah alatan terbaik bagi matlamat mereka. Mereka boleh memilih opsyen one touch dengan penamatan terpanjang yang masih menawarkan harga sasaran di antara corak berterusan, dan mereka berkemungkinan tinggi akan memenangi opsyen mereka.

Dengan opsyen high/low, dagangan yang sama adalah lebih sukar untuk dimenangi. Pasaran bergerak secara tidak menentu dalam had corak berterusan, yang menjadikannya sukar diramal sama ada ia akan didagangkan di atas atau di bawah harga tertentu pada masa yang tertentu. Adalah lebih mudah untuk meramal bahawa pasaran akan mencapai harga tertentu pada waktu yang tertentu, dan opsyen one touch adalah alatan yang sesuai untuk melakukan ramalan ini.

 • Para pedagang yang ingin berdagang formasi breakout akan mendapati bahawa opsyen one touch adalah alatan yang sesuai untuk membuat ramalan ini. Breakout adalah pergerakan kukuh dan pendek yang berlaku apabila pasaran melengkapkan corak batang lilin dan semua pedagang kini tahu dengan pasti bahawa persekitaran pasaran telah berubah. Kesedaran ini mnegakibatkan banyak arahan, memacu peningkatan yang mendadak dalam bekalan atau permintaan, bergantung kepada bentuk formasi batang lilin. Pergerakan ini dipanggil breakout.

Sebagai pedagang CFD, anda boleh berdagang breakout dengan opsyen one touch. Disebabkan breakout adalah pergerakan yang sangat meruap, adalah sukar untuk mendagangkannya dengan opsyen high/low. Namun begitu, dengan opsyen one touch, anda boleh meramal bahawa pasaran akan mencapai harga sasaran pada satu masa dan memenangi CFD.

Sebaliknya, anda perlu berhati-hati untuk menggabungkan opsyen one touch dengan formasi batang lilin ringkas. Ramalan oleh batang lilin ringkas sudah cukup berisiko, mendagangkannya dengan opsyen one touch adalah strategi yang hanya boleh diambil oleh penggemar risiko.

Untuk semua jenis strategi yang lain, opsyen one touch mempersembahkan alternatif yang menarik kepada opsyen one touch. Jika anda menyukai sifat-sifat asas bagi jenis batang lilin tertentu, anda boleh mengubah keseluruhan sifat strategi pada asas batang lilin ini dengan menukar daripada opsyen high/low kepada opsyen one touch.

Bagaimana untuk melaksanakan strategi batang lilin, opsyen 3: Opsyen ladder

Opsyen ladder adalah yang paling istimewa kerana ia membenarkan dua cara berdagang formasi batang lilin yang berbeza pada dasarnya. Salah satu daripada cara ini adalah cara paling selamat di mana anda boleh berdagang batang lilin, dan satu lagi adalah cara yang paling berisiko.

Opsyen ladder berfungsi sama seperti opsyen high/low, di mana ia membenarkan anda meramal sama ada pasaran akan tutup di atas atau di bawah harga sasaran. Berbeza dengan opsyen high/low, walau bagaimanapun, opsyen ladder tidak memaksa anda membuat ramalan ini berdasarkan harga pasaran semasa. Sebaliknya, anda boleh memilih harga sasaran anda secara bebas daripada senarai harga sasaran yang tersedia. Sistem ini membenarkan anda mencipta dua jenis strategi batang lilin yang sangat berbeza.

Pertama sekali, anda boleh menggunakan opsyen ladder untuk meramal bahawa pasaran akan bergerak dengan kukuh. Apabila anda meramal bahawa pasaran akan berdagang di atas harga sasaran yang berada di atas harga pasaran semasa atau di bawah harga sasaran semasa, anda meramalkan pergerakan yang kukuh. Akibatnya, anda mendapat pulangan yang tinggi sehingga 1,500 peratus, tetapi anda juga perlu menerima risiko berkemungkinan banyak perkara mungkin tidak akan menjadi.

Kedua, anda boleh menggunakan opsyen ladder untuk meramal bahawa pasaran akan tutup di atas harga sasaran yang berada di bawah harga pasaran semasa atau di bawah harga sasaran yang berada di atas harga pasaran semasa. Ramalan-ramalan ini adalah selamat – pasaran juga boleh bergerak dalam arah yang salah, selagi ia tidak bergerak dengan kukuh. Akibatnya, anda seharusnya boleh memenangi peratusan yang tinggi bagi dagangan anda, tetapi anda akan mendapat pulangan yang lebih rendah.

Dua cara dagangan opsyen ladder ini menjadikannya alatan yang menarik bagi strategi batang lilin anda. Anda boleh menggunakannya dalam beberapa cara:

 • Anda boleh menggunakan opsyen ladder untuk membuat ramalan yang mempunyai risiko/ganjaran paling tinggi bagi semua jenis CFD. Berhati-hati ketika menggabungkan dagangan cara ini dengan formasi batang lilin ringkas, kerana ia sudah cukup berisiko. Sebaliknya, bagi formasi batang lilin kompleks dan sangat kompleks, opsyen ladder boleh menjadi alatan yang hebat untuk menjana keuntungan yang besar walaupun ia membataskan peluang dagangan.
 • Anda boleh menggunakan opsyen ladder untuk menambah keuntungan kurang berisiko kepada strategi anda. Apabila anda menjangkakan pergerakan, anda boleh menggunakan opsyen ladder untuk membuat ramalan yang selamat. Sekiranya berlaku pergerakan ke atas, contohnya, anda boleh meramal bahawa pasaran akan tutup di atas harga sasaran yang jauh lebih rendah daripada harga pasaran semasa. Ramalan-ramalan ini hanya akan membuat pulangan yang rendah, tetapi anda seharusnya dapat memenangi peratusan yang tinggi bagi dagangan anda di mana anda boleh menambah keuntungan kepada dagangan anda tanpa terlalu berisiko.

Dalam kedua-dua cara ini, opsyen ladder boleh menambah rencah ke dalam strategi anda dan menawarkan keuntungan yang tidak ditawarkan oleh jenis CFD yang lain.

Strategi batang lilin dengan CFD anda sendiri, langkah 3: memilih pelaburan yang tepat bagi setiap dagangan

Setelah anda menentukan batang lilin yang ingin didagangkan dan bagaimana anda mahu mendagangkannya, anda perlu menentukan berapa banyak wang yang ingin dilaburkan dalam setiap dagangan. Adalah penting untuk mempunyai strategi pengurusan wang yang kukuh kerana ini adalah satu-satunya cara untuk mengharungi tempoh kekalahan dan mengembangkan modal anda apabila semua perkara berjalan seperti biasa.

Dengan strategi pengurusan wang yang baik, anda melaburkan peratusan tetap bagi keseluruhan modal anda pada setiap dagangan. Secara idealnya, peratusan ini adalah di antara 2 peratus dan 5 peratus.

Dengan strategi berisiko, misalnya menggabungkan formasi batang lilin ringkas dengan opsyen one touch, anda perlu menjangkakan tempoh kekalahan yang lebih panjang berbanding strategi yang lebih selamat. Akibatnya, anda perlu melaraskan pelaburan anda bagi setiap dagangan dengan sewajarnya. Kekal dengan pelaburan 2 peratus dalam strategi berisiko dan hanya laburkan 5 peratus bagi setiap dagangan apabila anda tahu bahawa anda akan memenangi peratusan yang tinggi dalam dagangan anda.

Sentiasa ingat bahawa anda boleh melaraskan pelaburan bagi setiap dagangan anda pada bila-bila masa. Namun begitu, adalah lebih baik untuk berhati-hati semasa anda mula menentukan strategi anda. Sekiranya anda mendapati bahawa pelaburan 2 peratus setiap dagangan adalah selamat, anda boleh meningkatkan pelaburan anda kepada 2.5 peratus, kemudian 3 peratus, dan sebagainya. Pendekatan selamat ini adalah lebih baik berbanding bermula dengan pelaburan 5 peratus dan berakhir dengan kerugian.

Kesimpulan

Batang lilin adalah cara untuk memaparkan pergerakan harga yang membenarkan anda membuat ramalan dengan mudah. Strategi batang lilin boleh menggunakan tiga ramalan mudah ini untuk menjana pelaburan yang menguntungkan.

Terdapat tiga jenis formasi batang lilin di mana anda boleh membina strategi batang lilin anda:

 • Formasi batang lilin mudah,
 • Formasi batang lilin kompleks, dan
 • Formasi batang lilin sangat kompleks.

Formasi kompleks membenarkan ramalan yang lebih selamat tetapi hanya menawarkan beberapa peluang dagangan.

Anda boleh menggabungkan formasi batang lilin dagangan dengan opsyen high/low, opsyen one touch, atau opsyen ladder. Dengan menggabungkan profil risiko/ganjaran yang unik untuk jenis-jenis opsyen ini dengan formasi batang lilin yang berbeza, anda boleh mencipta strategi yang sesuai dengan anda.

Gunakan maklumat yang diperoleh dalam panduan ini, dan anda seharusnya dapat mencipta strategi batang lilin yang membantu anda berdagang dengan menguntungkan dan memandu anda ke arah kebebasan kewangan.

Mendapat wang dalam tiga langkah mudah!

Start now

Mendapat wang dalam tiga langkah mudah!

Kaedah saya tidak boleh digunakan di semua tempat. Kebanyakan bank dan pedagang tidak tahu tentang kaedah ini. Walaupun mereka mengetahuinya, mereka tidak akan memberitahu kepada orang kebanyakan dalam apa jua situasi. Disebabkan itu penting untuk memilih broker berlesen yang dipercayai dan membenarkan anda untuk mengaut keuntungan. Di sini adalah dua broker kegemaran saya. Daftar pada salah satu daripadanya - atau kedua-duanya sekali. Kedua mereka menawarkan khidmat nasihat, tutorial video dan penasihat perseorangan - secara percuma.

Cuba strategi menggunakan versi demo:

  Binomo

Tiburo Corporation Ltd
Broker moden dengan deposit minimum yang rendah
Tip pantas: Broker ini membenarkan dagangan tanpa henti termasuk pada hujung minggu dengan dagangan bermula dari serendah $1
Deposit minima: $10
 

  Make Money Robot

Robot asas yang membolehkan anda untuk berdagang opsyen binari secara automatik walaupun anda orang baru
Tip pantas: Saya syorkan untuk berdagang pasangan mata wang, contohnya EUR/USD atau CNY/USD.
Deposit minima: $200
 
 


  Zaini S. (2001:e68:5447:3c0a:c4b5:625b:d56) menulis

FB atau Whatsapp Grup Utk Olymp Trade

Ada tak siapa2 tahu grup FB atau wassap yang bagus utk kita discuss pasal trading dan juga broker Olymptrade ni ?

  Ninaossen (2402:1980:183:2c86:8cfb:c644:32c) menulis

Bagaimana erk?    Oleh sy sendiri

Bagaimana erk awk blh jadi kaya dn tanpa modal sy masih x fhm n sy juga mahu jafi kaya...tapi semua perkara sy nak buat semua memerlukan modal...dari dulu sampai skrg x berjaya2

  dafisdra qaliff (183.171.116.*) menulis

dapatkan wang dalam masa 24 jam    tiada

saya mohon pihak tuan kongsikn dengansaya tentang cara mendapatkan qang dlam masa 24 jam. saya berminat untuk mengetahui nya.

  muaz abdullah (115.164.52.*) menulis

Tidak tahu jln.nakbelajar.kerja seorang security.

  Byrnes (91.201.140.*) menulis

Olymp trade memang platform trading yg meyakinkan.    2

Olymp trade memang platform trading yg meyakinkan. Dulu gw download versi mobilenya di iphone 4 lawas gw sekedar iseng doang. Mana hapenya udah lola pula. N kerjanya memang seperti jarum jam, ngga beratin sistem sama sekali. Ada banyak fasilitas buat klien juga. Platform web yg nyaman, banyak perangkat trading, tim bantuan yg cekatan. Mereka ngejawab semua, bahkan pertanyaan konyol, cepet banget. Penarikan dana cuma butuh waktu sehari sesuai ketentuan, tapi kalo gw cuma butuh sejam. Kenapa susah banget ya cari info tetnang bonus? Kan bisa langsung diposting pake huruf gede2 di halaman utama.

  Philipp (179.61.131.*) menulis

Buat mereka yg mau mulai trading, olymp trade

Buat mereka yg mau mulai trading, Olymptrade itu platform yg benar2 cocok. Modal di sini kecil, cuma 10 dolar. Apalagi mrk tawarin banyak promosi dan deposit minim banget. Kamu bisa pake akun demo selama yg kamu mau supaya terbiasa sama antar mukanya n nyoba praktek juga. Ada banyak materi pelatihan n webminar. Semua kemudahan trading cuma dengan satu klik aja. Bahkan newbie ada peluang untuk profit di olymp kalo mereka trading dengan pertimbangan dan tenang, itu yg penting. Penarikan dana juga cepat. Proses verifikasi memang mengganggu, tapi ini gangguan yg ngga bisa dihindari n harus dijalani.

  Nicia (5.231.80.*) menulis

platform trading

Aku suka platform trading mereka karena kita bisa analisis aset di situ. Buka aja beberapa window, misalnya buat window pertama waktu pendek, trus di windw kedua waktu yg lebih panjang. Trus pasang dah indikatornya (beda orang pastinya punya indikator favorit sendiri), analisis pasarnya gimana trus tradinglah. Ada indikator namanya "market mood", nah itu kalo bisa jangan dipake. Bikin sell waktu 90% publik buy n bikin sebaliknya.

  hjmdkassim samat (60.50.141.*) menulis

crypto option    whatsat 0139300300

1, tuan berurusan dgn broker mana?
2,olytrend bagus atau tidak.
3.Jika ada untung berapa lama cleam di credit ke akaun kita.
4.berapa RM mula tuan berdagang.
5. indicator apa yang tuan guna dan macamana nak dapat.

  Habsah Othman (115.164.185.*) menulis

Cara bayaran

Macam mana cara nak buat bayaran dan cara nk kluarkan duitnya. Adakah melalui bank.

  MUHAMMAD HARIZ AMZAR BIN HARIONMI (123.136.107.*) menulis

-    -

Bagaimanakah untuk saya menjafi kaya dan pendapatan yang sangat banyak ? Kamu boleh ajarkan saya.

Semua komen (pada laman baru)
 
 
 

 Tambah komen baru!

Tanya sesuatu atau berkongsi pengalaman
Anda akan menerima arahan yang terperinci ke e-mel anda.